Doel:
Het doel van dit protocol is om medewerkers te begeleiden bij het bevorderen van motorische vaardigheden en het aanleren van veiligheidspraktijken aan kinderen, met behulp van de Gordon Communicatiemethode, om een positieve en respectvolle omgeving te bevorderen. Dit protocol hoort bij paragraaf 3.5 van het Veiligheids en Gezondheids management (V&G) 

Stap 1: Creëer een veilige omgeving

  1. Regelmatige controle van de speelruimte op mogelijke gevaren.
  2. Verwijder scherpe randen, losse onderdelen en andere gevaren.
  3. Communiceer duidelijk de regels en verwachtingen met betrekking tot veiligheid aan alle medewerkers.

Stap 2: Stimuleer motorische vaardigheden

  1. Moedig kinderen aan om actief deel te nemen aan buitenactiviteiten.
  2. Bied gevarieerde activiteiten aan die de ontwikkeling van fijne motoriek bevorderen.
  3. Introduceer sporten en spelletjes die de motorische vaardigheden van kinderen verbeteren.

Stap 3: Leer kinderen omgaan met kleine gevaren

  1. Geef kinderen praktische tips over het vermijden van kleine gevaren in hun omgeving.
  2. Leer kinderen veilige snijtechnieken en toezicht houden tijdens activiteiten zoals fruit snijden.
  3. Leer kinderen hoe ze veilig kunnen vallen en zichzelf kunnen beschermen in geval van een ongeluk. Zie EHBO Tips bij vallen

Stap 4: Toepassing van de Gordon communicatiemethode

  1. Luister actief naar de behoeften en zorgen van kinderen.
  2. Toon begrip en empathie bij het bespreken van veiligheidskwesties.
  3. Moedig open communicatie aan en geef kinderen de ruimte om hun gedachten en gevoelens te uiten.

Stap 5: Blijf alert en communiceer effectief

  1. Houd voortdurend toezicht op kinderen tijdens activiteiten met risico op letsel.
  2. Communiceer duidelijk en regelmatig over veiligheidsrichtlijnen en -procedures.
  3. Neem proactieve maatregelen om mogelijke gevaren aan te pakken en zorg ervoor dat alle medewerkers zich bewust blijven van de veiligheid.

Conclusie:
Door dit protocol te volgen en de Gordon Communicatiemethode toe te passen, kunnen medewerkers een positieve en veilige omgeving creëren waarin kinderen hun motorische vaardigheden kunnen ontwikkelen en leren omgaan met kleine gevaren op een respectvolle manier.

Wij, als Nuna Kinderopvang, onderkennen het belang van continuïteit en kwaliteit in de kinderopvang, zelfs wanneer ons vertrouwde gezicht tijdelijk afwezig is. Het waarborgen van de belangen, emotionele veiligheid en stabiliteit van de kinderen staat altijd voorop. Dit document heeft tot doel richtlijnen vast te stellen voor het handhaven van een hoogwaardige kinderopvangervaring tijdens de afwezigheid van ons vaste personeel.

1. Identificeren van de noodzaak:

We zullen altijd de reden vaststellen voor de afwezigheid van ons vaste personeel op bepaalde dagen. Deze redenen kunnen variëren van vakantie en ziekte tot opleiding en andere onvoorziene omstandigheden. 

2. Continuïteit van de opvang:

Ons voornaamste doel is het handhaven van continuïteit in de kinderopvang. Een zorgvuldig geselecteerde vervangende beroepskracht zal de behoeften van de kinderen begrijpen en in staat zijn de opvang op vergelijkbare wijze voort te zetten, zoals wij gewend zijn van ons vaste personeel. 

3. Personeelsplanning:

We hebben een personeels-plannings-systeem ontwikkeld dat rekening houdt met de afwezigheid van ons vaste personeel. Dit systeem zorgt ervoor dat er te allen tijde gekwalificeerd personeel beschikbaar is om de kinderopvang voort te zetten. 

4. Kennis van individuele kinderen:

Onze niet-vaste beroepskracht ontvangt voorafgaand aan de opvang de benodigde informatie over de individuele behoeften, gewoonten en interesses van de kinderen. Dit wordt bereikt door middel van overdrachtsinformatie van onze vaste personeelsleden en observaties tijdens de inwerkperiode. Daarnaast is alle belangrijke informatie over het individuele kind terug te vinden in het digitale kinddossier.  

5. Teamdynamiek:

We zullen de teamdynamiek zorgvuldig bewaken. We streven ernaar een positieve sfeer te behouden waarin medewerkers goed met elkaar kunnen samenwerken en conflicten worden voorkomen. Een positieve en samenwerkende sfeer binnen ons team is van cruciaal belang voor de kinderopvang. 

6. Feedback en evaluatie:

We verzamelen regelmatig feedback van ouders en personeel over de prestaties van de vervangende beroepskracht. Deze feedback wordt gebruikt om eventuele verbeteringen aan te brengen en de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen. Onze pedagogisch coach zal hierbij nauw betrokken worden. 

Conclusie:

Het waarborgen van continuïteit en kwaliteit is van vitaal belang voor Nuna Kinderopvang. Door middel van zorgvuldige planning, communicatie en het implementeren van de bovengenoemde richtlijnen, kunnen we ervoor zorgen dat de vervanging, bij afwezigheid van ons vaste personeel, zo soepel mogelijk verloopt. Hierbij staan de emotionele veiligheid en stabiliteit van het kind altijd voorop.

Dit protocol, op 6 september 2023 geïntegreerd in het pedagogisch beleidsplan, is een waardevolle aanvulling op de drie-uursregeling beschreven in hoofdstuk 5.9. Het dient als een essentieel naslagwerk voor de pedagogisch medewerkers, het management de ouders/ verzorgers van de kinderen. 

Inleiding

1. Overwegingen bij het nemen van beslissingen over afwijkingen van de beroepskracht-kind-ratio

 2. Behoeften van de kinderen

3. Pedagogische doelen

4. Communicatie met ouders

5. Nieuwe Richtlijnen voor Afwijking van BKR-tijden vanaf 1 juli 2023 bij Nuna

6. Conclusie

-----------------------

 

 

 

 

 

Binnen dit protocol gebruiken we als basis de Gordon methode die uitgebreid wordt behandeld in hoofdstuk 2 van ons beleid: communiceren met kinderen.

Om de onderlinge relatie goed te houden vermijdt Gordon het inzetten van macht. Gebruik van macht kan negatieve gevolgen hebben zoals verzet, wrok, liegen of juist angst, verliezen van eigenheid. Er wordt daarom in de Gordonmethode geen gebruik gemaakt van straffen of belonen. In plaats daarvan wordt er altijd gezocht naar oplossingen die voorzien in een ieders behoefte.

Hoe kun je, als pedagogisch medewerker, een kind begeleiden en ondersteunen zonder straffen?

Met straffen kun je gedrag sturen, maar voor hoe lang? Je kunt een kind in de hoek zetten, of iets ontnemen voor een bepaalde tijd, maar daarmee leert het niet om verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag. Bij straffen maak je gebruik van je macht als volwassene. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het gedrag van het kind zoals verzet, gevoel van wrok of dingen stiekem doen. 

Veel liever wil je dat het kind begrijpt wat het gevolg is van zijn/ haar gedrag, zodat het zelf gemotiveerd is om zijn/haar gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld omdat het pijn doet (“au, als je aan mijn haren trekt doet dat pijn”) of omdat anderen er last van hebben (“als je de radio zo hard zet, hebben de buren daar last van, dat vind ik vervelend”), of omdat materiaal kapot gaat (“als je op die manier met dat boek speelt gaat het kapot en dat vind ik echt jammer”).

De Gordonmethode maakt geen gebruik van belonen, waarom is dat zo?

Om zich bepaalde vaardigheden of waarden eigen te maken is het belangrijk dat een kind hiervoor innerlijk gemotiveerd is. Als je een kind beloont handelt het kind niet vanuit eigen motivatie. Belonen wordt gebruikt om gedrag te sturen.
De Gordonmethode gebruikt wel de positieve ik-boodschap. Subtiel maar belangrijk verschil met belonen is dat de positieve ik-boodschap niet primair bedoeld is om gedrag te sturen, maar zuiver om te laten weten dat je je blij, verrast, vertederd, etc. voelt door wat het kind doet.

Oplossingen waarmee iedereen tevreden is; kan dat?

Vaak ontstaan conflicten doordat we een oplossing verwarren met een behoefte. We houden soms krampachtig vast aan een oplossing, terwijl er vaak veel meer oplossingen zijn om aan ieders behoefte tegemoet te komen.

We maken dit duidelijker met dit voorbeeld:
Je zit achter je laptop en hebt even behoefte om geconcentreerd te werken. De televisie die aanstaat is daarbij een stoorzender. Je vraagt je kind of het de televisie uit wil zetten (jouw oplossing). Je kind protesteert, want het wil dit leuke programma niet missen. Binnen de Gordon methode is het belangrijk dat je naar elkaar luistert en te denken in termen van behoeften. Je zegt: “oke, jij wilt dit programma graag zien en ik wil graag even geconcentreerd aan het werk”. Als je geluisterd hebt naar elkaars behoeften, liggen de oplossingen soms al voor het grijpen. Jij oppert: “zal ik in een andere kamer gaan zitten?”. Je kind bedenkt: “ik zet wel een koptelefoon op.” Een andere oplossing zou kunnen zijn om het programma op te nemen, zodat je het later samen kunnen bekijken.

Mag ik me er mee bemoeien als mijn kinderen onderling ruzie maken?

Vaak kunnen kinderen, als ze aan elkaar gewaagd zijn, hun ruzies zelf op een goede manier oplossen. Soms is het echter zinvol om even te helpen. In de Gordonmethode krijg je ook vaardigheden aangereikt om te bemiddelen bij kinderruzies (zie het boek). Een aantal stappen zijn daarbij van belang:

  • Neutraal blijven,
  • Actief luisteren,
  • Kinderen in contact brengen.
  • Helpen bij bedenken en uitvoeren van oplossingen.

Als actief corrigeren toch nodig blijkt

De 4 pedagogische opvoedingsdoelen zijn ook binnen dit protocol een rode draad. Een kind moet zich emotioneel en fysiek veilig voelen, de persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd evenals de sociale ontwikkeling. Daarnaast is er nog het bijbrengen van waarden en normen.

In de praktijk kunnen situaties ontstaan waarbij kinderen grenzen opzoeken. Als pedagogisch medewerker geef je deze grenzen aan. De huisregels van Nuna Kinderopvang waarborgen en ondersteunen de 4 opvoedingsdoelen ondersteunen en hier vinden we ook een aantal gedragsregels terug.

Het is belangrijk dat alle (pedagogisch) medewerkers op één lijn zitten omtrent het corrigeren van (ongewenst) gedrag. Ervaringen worden dan ook uitgewisseld tijdens vergaderingen en mentorpitichgesprekken. Bij dringende situaties wordt overleg gepleegd met de mentor die desgewenst contact met de ouder(s) van het kind opneemt.

Het aangeven van grenzen gebeurt altijd met respect voor het kind. Met 'belonen' zijn wij continu bezig, het is de postieve ik-boodschap in een vorm van stimuleren en door het gebruik van je interactievaardigheden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:  Aandacht geven, ooghoogte, aankijken, vriendelijke woorden, blij, verrast, glimlachen, etc.

Wanneer een kind probleemgedrag vertoont wordt er op de momenten dat het wel goed gaat zoveel mogelijk aandacht gegeven aan het kind en hij/zij wordt geprezen om dit gedrag.

Corrigeren bestaat voornamelijk uit:

  • Het kind wordt aangesproken/gecorrigeerd
  • Het kind krijgt de kans te “ vertellen” wat er is gebeurd
  • We leggen het kind uit waarom het gedrag niet kan
  • We zoeken samen met het kind naar oplossingen
  • Er wordt niet tegen kinderen geschreeuwd
  • De pedagogisch medewerker die het conflict is aangegaan rond het ook weer af
  • Afronden door met het kind na te praten en duidelijk te stellen dat zij niet meer ‘boos’ is
  • Het kind biedt zijn excuses aan in de vorm van een kusje of een handje geven
  • Negatief gedrag proberen we af te leiden en om te buigen in positief gedrag
  • Het kind krijgt dus de kans zijn/haar gedrag te veranderen
  • Het kind wordt na het corrigeren afgeleid om iets anders te doen

Corrigeren is afhankelijk van de leeftijd van het kind, het aantal kinderen op de groep, het moment en de situatie/ het conflict zelf. Wanneer een kind met regelmaat gecorrigeerd dient te worden, wordt dit met de ouder(s)/verzorger(s) besproken, om eventueel samen te zoeken naar een oplossing indien noodzakelijk.

In uitzonderlijke situaties kan het zijn dat andere methodes aangewend moeten worden. Hierbij kun je denken aan: streng toespreken; het kind apart zetten; niet met bepaalde kinderen spelen; niet met bepaald speelgoed spelen. Houdt hierbij in het achterhoofd dat je het gedrag hiermee voor even kunt 'sturen' maar dat het kind niet leert om de verantwoordelijkheid van zijn/ haar gedrag te nemen. (zie boven)

Laatste nieuws

  • Everybody likes a compliment…

    Op 15 september jl. is Nuna kinderopvang, i...

  • Vacatures en stages

    Nuna Kinderopvang is een fantastisch plek om te we...

Aanmelden

Wilt u meer informatie over onze mogelijkheden, vul dan het aanmeldformulier in. 

Aanmeldformulier

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account